مقالات

آیا ممکن است به عطر و ادکلن آلرژی داشته باشیم؟

آلرژی به عطر و ادکلن

آلرژی یا حساسیت به عطر و ادکلن یک امر بسیار رایج در دنیا است؛ زیرا تعداد زیادی به حساسیت عطر و ادکلن دچار می‌شوند. بدن انسان در برابر برخی از مواد شیمیایی موجود در انواع مواد معطر مانند عطر، ادکلن، اسانس یا اسپری خوشبوکننده  واکنش معکوس نشان می‌دهد که همین امر باعث می‌شود تا افراد حساسیت یا آلرژی داشته باشند.

البته ناگفته نماند که در برخی موارد حساسیت یا آلرژی به عطر و ادکلن تا حدی خطرناک و جلو می‌رود که منجر به بستری‌شدن فرد در بیمارستان می‌شود.

در دنیا به طور میانگین روزانه، بدن میلیون‌ها نفر به عطر و ادکلن، اسانس یا اسپری خوشبوکننده حساسیت نشان می‌دهد که آمار بسیار بالایی برای این مشکل است. این شرایط باعث می‌شود تا وقتی که بدن در معرض رایحه‌های حساسیت‌زا قرار گرفت سریعاً شروع به واکنش‌هایی مانند التهاب پوستی، سرفه، آبریزش چشم و بینی، سردردهای وخیم و سرفه کند.

برای این امر بهتر است که تمامی افراد به علائم و نشانه‌های آلرژی‌زا مواد شیمیایی موجود در عطرها شناخت داشته باشند تا بتوانند یک خرید عطر و ادکلن اصل انجام دهند و یا در صورت بروز مشکل سریعاً اقدم نمایند.

دلایل حساسیت به عطر

دلیل اینکه بدن در مقابل عطر و ادکلن حساسیت نشان می‌دهد، فقط و فقط به دلیل بروز واکنش‌های دفاعی بدن در برابر آن ماده شیمیایی است.

مواد و ترکیباتی متفاوتی موجود هست که باعث می‌شود آسیب‌های کوتاه‌مدت و طولانی‌مدتی ایجاد شود. اما مهم‌ترین دلایل حساسیت به عطر و ادکلن عبارت‌اند از:

1- بدن انسان به خاطر اینکه بتواند از وقوع آسیت جلوگیری کند، واکنش‌های مختلفی متفاوتی که اصلی‌ترین آن‌ها سرفه‌کردن و عطسه‌کردن است را نشان می‌دهد. چراکه در این حالت بدن تلاش می‌کند که با ایجاد عطسه و سرفه، مولکول‌های خارجی آسیب‌زا را از سیستم خود دور کند. این مسئله، یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد حساسیت به عطر و ادکلن و… به‌حساب می‌آید.

2- یکی دیگر از روش‌هایی که بدن برای محافظت از بدن خود نشان می‌دهد، حمله ترکیبات حساسیت‌زا و مولکول‌های مواد است. در این وضعیت زمانی که بدن با مولکول‌های عطر و ادکلن یا دیگر رایحه‌های حساسیت‌زا مواجه می‌شود، آن‌ها را به‌عنوان یک ویروس یا میکروب شناسایی می‌کند و تلاش می‌کند که با ترشح پادتن‌های مختلف، آن مواد خارجی را نابود کند. یکی از مهم‌ترین پادتن‌هایی که بدن با موجه شدن مواد آلرژی‌زا ترشح می‌کند، IgE است.

3- البته بیماری‌های زمینه‌ای مانند آسم و میگرن بر روی حساسیت عطر و ادکلن تأثیری بسیاری دارند. چراکه افراد مبتلا به این نوع بیماری‌ها واکنش‌های شدیدتر و وحشتناک‌تری نسبت به دیگر افراد به مواد عطر و ادکلن یا حتی رایحه‌های موجود مواد آرایشی بهداشتی نشان می‌دهند.

4-  حساسیت به عطر، ادکلن، اسانس، اسپری‌های بدن می‌تواند ژنتیکی باشد. این‌گونه حساسیت‌ها می‌توانند از هر سنی آغاز شوند و ژن‌های موجود در سلول‌ها در شرایط خاص و بدون دلیل مشخصی فعال شوند. چون این حساسیت‌ها ژنتیکی هستند این امکان نیز وجود دارد که پس از مدتی این سلول‌ها غیرفعال شوند و علائم بیماری کلاً از بین برود. در نتیجه حساسیت ناگهانی بدن یا پوست به یک ماده شیمیایی که از مدت‌ها قبل اتفاق افتاده یا تازگی مصرف شده، اصلاً غیرعادی نیست.

حساسیت‌ها چند نوع دارند؟

به طور معمول حساسیت‌ها و آلرژی به عطر و ادکلن دو نوع هستند که عبارت‌اند از:

  • سمی

اولین نوع  و خطرناک‌ترین حساسیت به عطر و ادکلن آن دسته از حساسیت‌هایی هستند که سمی‌اند. در این حالت زمانی که پوست یا نقطه‌ای از بدن، در تماس با ماده شیمایی معطر عطر، ادکلن، اسانس و اسپری‌های خوشبوکننده قرار می‌گیرد به طور وحشتناکی واکنش نشان می‌دهد که برای درمان آن چاره‌ای جز قطع تماس وجود ندارد.

  • حساسیت تماسی آلرژیک

این نوع حساسیت برای اولین‌بار به دلایلی نامعلوم ایجاد می‌شود در این حالت پوست در اثر تماس با عطر و ادکلن یا هر مادهٔ دیگری که در آن رایحهٔ حساسیت‌زا وجود دارد، واکنش نشان می‌دهد. این نوع حساسیت در دفعات بعدی با شدت بیشتری روبه‌رو است؛ چراکه دیگر سیستم بدنی حساس می‌شود و با آمادگی بیشتر و سریع‌تری به سراغ مقابله با ماده شیمایی می‌رود.

  حساسیت به عطر و ادکلن چه علائمی دارند؟

آلرژی به عطر و ادکلن یا به طور کل مواد معطر، در افراد مختلف به‌عکس العمل‌های بدن هر فرد بستگی دارد. ولی متداول‌ترین و مهم‌ترین علائمی که افراد پس از استشمام عطر، ادکلن، اسانس یا اسپری‌های بدن از خود بروز می‌دهند، عبارت‌اند از:

  • سردردهای ملایم و یا بسیار پردرد
  • تحریک پوستی
  • عطسه‌کردن
  • سرفه‌کردن
  • آبریزش بینی
  • خستگی، کسلی و تنگی نفس
  • دردهای عضلانی
  • ریزش اشک از چشم‌ها
  • خارش و سرخ‌شدن چشم
  • خس‌خس سینه
  •  ورم صورت و سر
  • عدم تمرکز
  •  حالت تهوع و استفراغ

راه‌های جلوگیری از حساسیت به عطر و ادکلن

  • کسانی که به اسانس‌های عطر و ادکلن یا اسپری‌های خوشبوکننده حساسیت دارند باید دقت بیشتری برای خرید عطر به خرج دهند. درواقع این افراد باید به سراغ بهترین عطر و ادکلن‌های موجود در بازار بروند و حتماً در موقع خرید به نوع رایحه آن دقت نمایند.
  • حتماً از عطر مخصوص به جنسیت خود استفاده کنید، چراکه در بعضی مواقع خانم‌ها و آقایان به سراغ عطر جنس مخالفشان می‌روند. اما ما به شما توصیه می‌کنیم که اگر خانم هستید به خرید عطر زنانه اقدام نماید و اگر آقا هستید به سمت خرید عطر مردانه بروید. چون برای تولید هر عطر و ادکلن، خصوصیت هر جنس در رایحه عطر مخصوص در نظر گرفته شده است؛ چراکه مواد شیمایی که در آن به‌کاررفته با فیزیولوژی و هورمون‌های جنسیت بدن متناسب است.
  • قبل از اینکه از عطر و ادکلن جدیدی که قبل از آن استفاده نکرده‌اید، استفاده نمایید اول بر روی یک قسمت کوچکی از بدن بزنید و یک‌ساعتی صبر کنید تا اگر پوست به آن مواد معطر حساسیت دارد آن را نمایش دهد.
  • از استفاده مستقیم عطر و ادکلن بر روی پوست صورت و گردن بپرهیزید.
  • آلرژی به ماده حساسیت‌زا این امکان را دارند که به‌صورت یک لکه در آید و همچنین توانایی هم دارند تا در تماس آفتاب، لک تیره‌تر شود. این حالت به دلیل وجود مادهٔ برگاموت در عطر و ادکلن است که در صورت بروز حساسیت بر روی پوست در مقابل آفتاب سلول‌های رنگ‌ساز را تحریک می‌کند. در نتیجه حتماً در انتخاب عطر خود به وجود این ماده در ترکیب عطر خود دقت نمایید.

چه نوعی از مواد شیمیایی منجر به بروز حساسیت می‌شود؟

عطر و ادکلن، اسانس و اسپری‌های خوشبوکننده بدن به روش‌های متفاوتی تولید می‌شوند؛ اما اکثریت آن‌ها به شکل مخلوطی از چندین ترکیب، تشکیل می‌شوند.

به طور معمول مواد شیمایی موجود در عطر و ادکلن و… چیزی حدود 14 ترکیب شیمایی را در خود جای می‌دهند که همین 14 ترکیب هستند که می‌توانند در صورت استفاده از آن‌ها  انواع علائم خفیف یا وخیم در مصرف‌کننده ایجاد شود.

1- یکی از اصلی‌ترین دلایلی که می‌تواند احتمال ایجاد حساسیت به عطر و ادکلن را در مصرف‌کننده بروز دهد، آن دسته از محصولاتی است که اکسید می‌شوند. چراکه این محصولات به‌عنوان یک عامل سمی عمل می‌کنند و سطح حساسیت سیستم ایمنی بدن را در افراد بالا می‌برند.

2- یکی دیگر از مواد شیمایی که بسیار در عطر و ادکلن از آن استفاده می‌شود، لینالول ست. از لینالول ترکیبی به نام لینالیل استات به وجود می‌آید. در واقع زمانی که این ماده در معرض هوای آزاد قرار گیرد، امکان بروز آلرژی بالا می‌رود.

3- مادهٔ لیمونن از مواد شیمیایی پرمصرف در صنعت عطر و ادکلن به شمار می‌رود که از آن به‌عنوان حلال استفاده می‌کنند.

مادهٔ لیمونن علاوه بر اینکه باعث می‌شود انواع حساسیت و آلرژی در عطر و ادکلن شکل گیرد، در فرایند تولید اوزون نیز تأثیر بسزایی دارد همچنین این مادهٔ خطرناک این توانایی را دارد که مواد سمی از جمله استالدئید و فرمالدئید را تولید کند که برای سلامتی انسان مضر و خطرناک است.

 درمان آلرژی و حساسیت به عطر و ادکلن

  • اگر با زدن عطر و ادکلن دچار حساسیت شدید، بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که ابتدا آن محل را سریعاً با آب بشویید سپس قبل از اینکه آب از روی پوست شما خشک شود آن را با حولهٔ کاملاً تمیز به‌آرامی خشک کنید و از یک مرطوب‌کننده‌ای که درصد مواد الکلی آن کم باشد و در آن آلوئه‌ورا نیز وجود داشته باشد، استفاده کنید. به شما پیشنهاد می‌کنیم که مصرف مرطوب‌کننده را نادیده نگیرید؛ زیرا زمانی که پوست دست خشک شود احتمال آسیب‌پذیری آن به‌شدت بالا می‌رود و واکنش آلرژیکی و خارش آن آزاردهنده‌تر می‌شود.
  • می‌توانید از پماد بتامتازون استفاده کنید و آن را به‌آرامی بر روی محل آسیب‌دیده بزنید. این کرم برای جلوگیری رو رفع کهیر بسیار تأثیر دارد.
  • برای جلوگیری از انواع التهابات پوستی و خارش، می‌توان از کرم هیدرو کورتیزون استفاده کرد. درصورتی‌که با استفاده از این کرم، بهبودی شکل نگرفت حتماً به پزشک مراجعه نمایید.
  • اگر پس از استعمال عطر و ادکلن علائم مربوط به بیماری آسم ایجاد شد، سریعاً از داروهای مخصوص درمان آسم استفاده کنید.
  • برای سایر علائم آلرژی و حساسیت مانند آبریزش بینی می‌توانید از داروهایی آلرژِی مانند آنتی‌هیستامین استفاده نمایید.

سخن پایانی

همان‌طور که گفتیم احتمال حساسیت و آلرژی به عطر و ادکلن بالا است و به شما توصیه می‌کنیم که عامل حساسیت را پیدا کنید و آن را از زندگی خود حذف کنید.

در نتیجه عطسه‌کردن‌های متوالی و بعد از آن سرفه‌های پشت‌سرهم یا سردرد همه‌ و همه نشانه‌های حساسیت به عطر و ادکلن است. اگر شما این موارد یا حتی یکی از آن‌ها مشاهده کردید، این احتمال وجود دارد که به آن عطر و ادکلن حساسیت دارد و حتماً در صورت بروز علائم حادتر یا قطع‌نشدن این علائم، به پزشک مراجعه نمایید.

پیشنهاد ما به شما برای یک خرید عطر مطمئن 🥰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *